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Ministry of Finance issued a Tax Ruling to clarify tax
deductibility of pension expense due to appropriation of labor
pension reserve fund according to Article 56 of the amended
Labor Standards Act

According to Paragraph 2 of Article 56 of the Labor Standards Act (“LSA”) amended on
February 4, 2015, profit-seeking enterprises shall assess the balance in the designated labor
pension reserve fund account before the end of each year. If the amount is insufficient to pay
pension liability due to employees who become eligible for retirement in the subsequent year
according to Article 53 or subparagraph 1 of Paragraph 1 of Article 54 of the LSA, the employer
is required to make up the difference in one lump-sum amount before the end of March of the
following year.

Since the one-time appropriation required by the amended LSA may result in pension expense
exceeding the 15% tax deductible limit prescribed in Article 33 of the Income Tax Act, the
Ministry of Finance issued Tax Ruling No. 10400608350 on November 10, 2015 to clarify that
the appropriation to labor pension reserve fund in accordance with the amended LSA can be
fully tax deductible in the same year without taking into consideration the 15% tax limit.
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The information contained in this publication is of a general nature only. It is not meant to be comprehensive and does not constitute
legal or tax advice. PricewaterhouseCoopers (“PwC”) has no obligation to update the information as law and practice change. The
application and impact of laws can vary widely based on the specific facts involved. Before taking any action, please ensure that you
obtain advice specific to your circumstances from your usual PwC client service team or your other tax advisers.
The materials contained in this publication were assembled in November 2015 and were based on the law enforceable and
information available as of October 31, 2015. In the event of any discrepancy between the English information contained in this
newsletter and the original Chinese version of the laws or rulings announced by the government or any difference in the
interpretation of the two versions, the Chinese version announced by the government shall prevail.
©2015 PricewaterhouseCoopers Taiwan. All rights reserved. PwC refers to the Taiwan member firm, and may sometimes refer to the
PwC network. Each member firm is a separate legal entity. Please see www.pwc.tw for further details. This content is for general
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Appendix

日期文號： 中華民國104年11月10日台財稅字第10400608350號令

摘 要： 營利事業依勞動基準法第56條第2項規定揭發之勞工退休準備金得全數

於提撥年度以費用列支

主 旨： 營利事業依勞動基準法第56條第2項規定，於每年年度終了前，估算勞工

退休準備金專戶餘額不足給付次一年度內預估成就同法第53條或第54條

第1項第1款退休條件勞工之退休金數額，於次年度3月底前一次提撥其差

額，並以該事業單位勞工退休準備金監督委員會名義專戶存儲至勞動部指

定之金融機構者，其提撥之金額得全數於提撥年度以費用列支。


